top of page

De Top 10 Social Media Trends van 2022

We zitten ondertussen al 2 maanden in het nieuwe jaar, waar experts en trendwatchers weer volop voorspellingen voor 2022 hebben gemaakt. Zo ook voor social media en alle toebehoren. Zoals we allemaal wel weten volgen de ontwikkelingen elkaar op socials in een razend tempo op. Algoritmes wijzigen constant, de voorkeur en effectiviteit van communicatiemiddelen verandert en er ontstaan talloze nieuwe platforms. In deze post kijken wij een stukje vooruit op wat wij in 2022 kunnen verwachten.


Dit zijn de 10 belangrijkste trends op het gebied van sociale media die we in 2022 verwachten te zien:

 1. De creator economie zal groeien

 2. Meer gestroomlijnde sociale handel

 3. Verticale video's in korte vorm is er om te blijven

 4. Een nadruk op geestelijke gezondheid en preventie van burn-out

 5. Een hernieuwde focus op verantwoordelijkheid en diversiteit

 6. Memes, Memes, Memes

 7. Berichten op sociale media als een vorm van valuta

 8. De opkomst van de LinkedIn-influencer

 9. De feed "No filter" neemt over

 10. Merken gaan los op TikTok

 

1. De creator economie zal groeien


De creator economie is nu meer dan $ 100 miljard waard, en we voorspellen dat het nog maar net begint. Veel platforms zijn begonnen zwaar te investeren in marktplaatsen en hulpprogramma's voor makers, zoals TikTok, Instagram, Pinterest en zelfs LinkedIn. Met deze tools kunnen videomakers gemakkelijker contact maken met hun publiek en samenwerken met merken.


Naarmate sociale-mediaplatforms meer in de e-commerce-ruimte terechtkomen, is het logisch om te investeren in makers die betrokkenheid stimuleren, betrokken gemeenschappen laten groeien en producten promoten.


En als je dacht dat de creatorgemeenschap oververzadigd was, denk dan maar nog eens goed na. Er zijn duizenden makers die een enorme groei hebben gezien in een tijdsbestek van een jaar of twee – ze hebben gewoon hun niche gevonden en daaraan vastgehouden.


Met andere woorden, makers zijn er om te blijven.


2. Meer gestroomlijnde e-commerce


Sociale handel is een subset van e-commerce waarbij alles op sociale media gebeurt: productontdekking, click-to-purchase en ondersteuning na aankoop. En het zorgt voor een revolutie in de manier waarop we winkelen. Sociale media zijn een soort virtueel winkelcentrum geworden, in de palm van onze handen. We kunnen binnen een paar klikken door producten bladeren, inspiratie opdoen en kopen.


Als gevolg hiervan zijn platforms begonnen met het introduceren van nieuwe e-commerce tools:

 • Instagram Shops maken het voor bedrijven gemakkelijker om online winkels te bouwen

 • Instagram Checkout is uitgerold naar in de VS gevestigde merken, zodat gebruikers directe aankopen kunnen doen

 • Pinterest heeft een tabblad Winkel geïntroduceerd, waar gebruikers kunnen bladeren en winkelen via productpins

 • TikTok test TikTok Shopping, direct na hun uitgebreide samenwerking met Shopify

 • Chatbots en geautomatiseerde directe berichten zijn in opkomst, als een extra hulpmiddel voor klantenservice om met klanten te communiceren en veelgestelde vragen te beantwoorden


In 2022 is er voorspeld een verdubbeling van e-commerce te zien, aangezien elk platform strijdt om hun winkelfuncties de beste in hun klasse te maken voor zowel consumenten als merken.


3. Verticale video's in korte vorm is er om te blijven


Verticale video in korte vorm heeft een enorme vlucht genomen dankzij de opkomst van TikTok en Instagram Reels. Video-inhoud is niet alleen een boeiende vorm van verhalen vertellen en een manier om de verkoop te stimuleren, het is ook een belangrijke groei-hack:

 • Video's op Instagram krijgen meer betrokkenheid dan andere formaten

 • Tweets met video's genereren 10x meer betrokkenheid dan tweets zonder

 • Pinterest rapporteerde een toename van 240% YoY van organische video-pins van 2020 tot 2021Alleen al in het afgelopen jaar hebben merken en videomakers video's zien gebruiken om dieper in contact te komen met hun publiek, producten onder de aandacht te brengen en het bewustzijn te vergroten over de goede doelen die ze belangrijk vinden. We denken dat we in 2022 veel nieuwe trends en creatieve inhoud zullen zien opduiken - of het nu gaat om leuke bewerkingsovergangen of diepgaande tutorials.


TIP: Meer dan 430 miljoen mensen in de wereld zijn doof of slechthorend, en 85% van de video op Facebook wordt zonder geluid bekeken. Daarom raden we aan om ondertitels (of bijschriften) bij je video's te gebruiken om ze toegankelijker te maken.


4. Een nadruk op de geestelijke gezondheid en burn-out preventies


Volgens een recent rapport van Vibely heeft 90% van de makers een burn-out ervaren en 71% heeft overwogen om helemaal te stoppen met sociale media. Tussen aanhoudende lockdowns, meer tijd online doorgebracht en de druk om consequent inhoud te produceren, is de digitale burn-out reëel.


In 2021 merkten we een toename van het aantal makers en merken die spraken over zelfzorg, het stellen van digitale grenzen en het nemen van pauzes: En in 2022 zullen er meer gesprekken zijn over onze relatie met sociale media en hoe deze ons beïnvloedt. Zelfs Instagram mengde zich in de strijd met hun nieuwe "Take a Break" -functie, die wordt getest in de VS, het VK, Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland:Met deze functie kunnen gebruikers "herinneringen voor pauzes in de app ontvangen" na een duur naar keuze. Instagram zegt dat ze ook door experts ondersteunde tips zullen geven over wat je tijdens je pauze kunt doen, zoals naar je favoriete nummer luisteren of een paar keer diep ademhalen.


Hoewel het een stap in de goede richting is, zijn we benieuwd hoe andere platforms reageren en hoe het gesprek in 2022 groeit (en verschuift).


5. Een hernieuwde focus op verantwoordelijkheid en diversiteit


In 2020 zagen we veel merken zich uitspreken tegen racisme, met beloften om te luisteren, te leren en het beter te doen. Nu, twee jaar later, blijft de vraag: wat nu? Afgaande op een recent rapport, waaruit bleek dat de loonkloof tussen blanke influencers en BIPOC-influencers 29% is, hebben merken nog een lange weg te gaan.


Hoewel diversiteit en inclusie nooit per se een "social-mediatrend" mogen zijn, voorspellen we dat er een voortdurend gesprek zal zijn over het verantwoordelijk houden van merken voor de beloften die ze aan hun volgers hebben gedaan.


Van partnerschappen met influencers tot line-ups van evenementensprekers, we hopen dat het in de toekomst meer een standaard wordt. Met andere woorden, niet langer iets om zomaar van je lijstje af te strepen.


6. Memes, Memes, Memes


Iedereen houdt van een goede meme, toch? In 2022 voorspellen we dat memes (zowel statisch als video) een nog groter moment zullen hebben. We hebben duizenden niche-meme-accounts op het toneel zien verschijnen voor alles, van astrologie tot problemen met sociale media-managers.


Memes zijn een geweldige manier voor merken en makers om in contact te komen met hun publiek en deel te nemen aan trending-gesprekken. En het beste deel? Ze hoeven niet chique te zijn.


In het kort? Memes zijn er om te blijven, en hoe creatiever of wendbaarder je bent, hoe beter.


7. Berichten op sociale media als een vorm van valuta


Een product betalen met een social media post? Ja, het is echt en deze trend op sociale media is nog maar net begonnen.

 • We zagen het voor het eerst met MilkUP's pop-up in Ontario, waar klanten gratis limited edition-items van lokale bedrijven ontvingen door simpelweg op sociale media te posten.

Het resultaat? Lange rijen en consequent uitverkochte producten.

 • Evenzo laat Bun Burgers klanten hun eten betalen met "TikTok-valuta" voor de maand november. Deze video alleen al kreeg meer dan 6 miljoen views:


Terwijl TikTokers gratis hamburgers kreeg, kreeg Bun Burgers naamsbekendheid en gratis door gebruikers gegenereerde inhoud. Naarmate de wereld weer opengaat en merken persoonlijke evenementen beginnen te plannen, kunnen dit soort campagnes van de grond komen. Bekijk deze ruimte.


8. De opkomst van de LinkedIn-influencer


LinkedIn en influencers: twee woorden waarvan je waarschijnlijk nooit had gedacht dat ze samen zouden werken. Maar in 2022 kan dat nog eens wat worden


"LinkedIn is een onderschat platform", zegt marketingstrateeg en LinkedIn-maker Sara Lattanzio. “Ze zijn meer gaan investeren in creators. Van de uitrol van de modus voor creators tot wereldwijde programma's voor creators, ze maken het gemakkelijker om inhoud te delen en een publiek te vergroten. Dit is nog maar het begin."LinkedIn lanceerde vorig jaar zelfs hun eerste Creator Accelerator Program, waarbij creator Jon Youshaei anderen aanmoedigde om niet achter te blijven op het platform.


Maar waarom de plotselinge populariteit van LinkedIn?

"De verschuiving naar werk vanuit de thuiscultuur deed veel mensen beseffen hoe belangrijk het is om een ​​gedenkwaardig persoonlijk merk te creëren buiten het merk dat je hebt met je bedrijf", zegt marketeer en creator, Danica S. Nelson.


"LinkedIn is een geweldige manier om zichtbaarheid te creëren en thought leadership te laten zien binnen jouw bredere netwerk."


Dus wat gaan we zien in 2022? We voorspellen meer creators die het platform gaan gebruiken, professionals die hun persoonlijke merken laten groeien en CEO's die zichzelf positioneren als experts in hun vakgebied.


“Wat ik hoop dat we niet meer zullen zien, is het recyclen van peilingen die vragen of stages betaald of onbetaald moeten zijn. Genoeg alsjeblieft', voegt Danica eraan toe.


9. De "No Filter" feed neemt over


Zowel makers als merken stappen af ​​van de perfect samengestelde feed-esthetiek en kiezen ervoor om minder gefilterde en meer actuele inhoud te delen.


Neem @scienceoffoods wiens simplistische berichten eruitzien alsof ze helemaal geen filters hebben:Deze trend gaat hand in hand met de opkomst van authenticiteit in de afgelopen jaren, waardoor er een verschuiving is opgetreden in het soort inhoud dat op sociale media wordt geplaatst.


We voorspellen dat merken en makers in 2022 minder tijd zullen besteden aan het creëren van een beeld-perfecte perceptie en meer tijd zullen besteden aan het onderhouden van diepere relaties met hun volgers.


10. Merken gaan los op TikTok


TikTok was in 2021 the cool kid on the block en dat zal in 2022 niet veranderen. Met meer dan 1 miljard actieve gebruikers per maand is TikTok een ruimte voor iedereen - met een minder gefilterde en samengestelde sfeer dan Instagram.


Merken die naar TikTok zijn overgestapt, zoals The Washington Post of Starface, hebben gebruik kunnen maken van de leuke, gekke en gewaagde kant van het platform. En aangezien 60% van de TikTok-gebruikers Gen Zers zijn (de ultieme trendsetters), voorspellen we dat meer merken los zullen laten en proberen die markt aan te gaan.Met TikTok kunnen merken meer casual en experimenteel zijn. We zijn benieuwd hoe deze trend zich het hele jaar door ontwikkelt. Zoals we al zeiden, sociale media is het wilde westen het is voortdurend in ontwikkeling.


En hoewel het overweldigend kan zijn wanneer een nieuwe functie wegvalt of een trend opduikt, kunt u hiermee experimenteren en zien wat het beste werkt voor uw specifieke doelgroep en doelen.


Dus of het nu gaat om het plaatsen van meer meme-inhoud of het gebruik van in-app-shoppingfuncties, we gebruiken deze 10 sociale-mediatrends om te bekijken.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page