top of page

Het Belang Van Een Buyer Persona!

Hoe beter je jouw doelgroep kent, hoe beter je weet wat je voor je kopers kunt betekenen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Een woord: buyer persona. Een buyer persona is een gedetailleerd profiel van een voorbeeldkoper, die een deel van jouw doelgroep vertegenwoordigt.

Waar gaat het van start?


De huidige economie bestaat uit veel verschillende soorten organisaties, bedrijven en brands. De doelstellingen van deze groepen kunnen aanzienlijk variëren, van productverkoop tot het verlenen van een dienst, waarbij de meeste bedrijven met elkaar concurreren. Er is echter één belangrijke overeenkomst die door al deze bedrijven wordt gedeeld, en dat is dat ze allemaal hun eigen doelgroepen hebben en hun product in specifieke segmenten op de markt brengen, om hun verkoop zo relevant mogelijk te maken. Je zou dus kunnen zeggen dat de oprichting van een bedrijf begint bij de “wie”. Wie is onze doelgroep, wie wil ons product, wie heeft ons product nodig, wie is het meest bereid een hekel aan ons product te hebben, hoe gaan we de 'wie' overtuigen om met ons bedrijf in zee te gaan.


De Buyer Persona


Tal van bedrijven zetten nog steeds hun focus op productontwikkeling, een eeuwigdurend innovatieproces, zonder zich zelfs maar te concentreren op de echte zaak, namelijk de klant. Dit proces begint met de buyer persona. Zoals gesteld door de Buyer Persona Institution (BPI): "Een buyer persona vertelt u wat uw potentiële klanten denken en doen, terwijl ze hun opties afwegen om een ​​probleem aan te pakken dat jouw bedrijf oplost." Deze persona's bestaan ​​uit een pool van gegevens, waarin zaken als waarden, demografie, behoeften en interesses worden gedefinieerd. Het ontwikkelen van jouw buyer persona moet doordacht gebeuren met een huidige reeks vragen, aangezien deze doelgroepen degenen zijn waarvoor je jouw inhoud relevant moet maken. Het creëren van content en de marketing ervan wordt duidelijker en gemakkelijker wanneer een buyer persona of personae wordt gedefinieerd.


  • Uit onderzoek van Aberdeen Research blijkt dat bedrijven en marketeers die persona's gebruiken 73% hogere conversies zien. Dit is een aanzienlijk bedrag, waaruit blijkt dat als het bedrijf de behoeften en wensen van de potentiële koper opneemt in hun marketinginhoud, het een stijging in hun conversies ziet en optreedt als een kampioen voor de potentiële koper voor het oplossen van hun behoefte of 'probleem'. ' (Steen, 2015).


Wat kun je met een buyer persona?

  • Je kunt de productie van content afstemmen op jouw potentiele koper zodat je veel meer focus en richtlijnen hebt in je marketing- en communicatieactiviteiten.

  • Je stemt nu jouw content per fase van het volledige koopproces af, waardoor je ook in langere B2B-beslistrajecten, een koper in je funnel houdt door hen te voeden met geschikte informatie.

  • Je kunt budget beter inzetten op de kanalen, omdat je nu zeker weet dat jouw koper/klant zich hier bevindt.


Buyer persona en contentmarketing


Een buyer persona is cruciaal om een succesvolle contentstrategie uit te rollen. Alleen als je begrijpt hoe je een koper kunt helpen tijdens een koopproces kun je de juiste content aanbieden. Het gaat niet alleen om de content voor die éne koper, maar ook voor andere persona’s die bij een complexe koop betrokken zijn.


Zo kun je contentmarketing koppelen aan jouw bepaalde buyer personae, wat jou de mogelijkheid geeft om efficient en doelgericht jouw marketing te vormen zodat deze het meeste resultaat afgeeft.


Comments


bottom of page