top of page

Welke Kleuren Moet Je Gebruiken?

Kleuren hebben een grote invloed op het denken en doen van mensen. Kleuren zijn het eerste wat mensen herinneren van een bepaald product, gevolgd door de vormgeving, nummers en woorden. Het is dus van belang om de waarde van kleuren in te zien én hier op een juiste manier mee om te gaan binnen jouw organisatie. Wil je met je merk of als bedrijf een bepaalde indruk achter laten? Beïnvloed je doelgroep dan met de juiste kleuren. Hieronder een quick-guide in hoe je de beste kleuren combinaties kan kiezen.

Het verschil tussen RGB en CMYK?


Er bestaat een verschil tussen kleur die gevormd wordt door pigment of door licht. Sommige kleuren kunnen wel door het menselijk oog worden gezien en sommige niet, zoals ultraviolet en infrarood licht. Het wel zichtbare licht kan worden samengesteld door Rood, Groen en Blauw (RGB). Deze kleuren bij elkaar opgeteld geven wit licht en worden daarom ook wel additieve kleuren genoemd. Het RGB-model wordt gebruikt voor het benoemen van kleuren voor bronnen die zelf licht produceren, zoals beeldschermen. Elke pixel op het scherm wordt gevormd door het samenbrengen van drie kleine, zeer dicht op elkaar staande maar toch gescheiden RGB lichtbronnen. Vanaf een redelijke kijkafstand zijn de afzonderlijke bronnen niet te onderscheiden, en zo nemen onze ogen het waar als één kleur. Het RGB kleurbereik is vele malen groter dan het CMYK systeem. Dat is heel belangrijk om rekening mee te houden in de ontwerpfase van een huisstijl! Houdt voor ogen dat de belangrijkste kleuren die je kiest voor je website ook bruikbaar zijn voor drukwerk.


Voor drukwerk wordt een ander kleursysteem gebruikt dat veel lijkt op de kleurenleer van Itten. Op het papier wordt een pigment afgedrukt en naarmate er meer van eenzelfde pigment wordt gebruikt, wordt de kleurweergave steeds donkerder. Het papier geeft zelf geen licht, maar weerkaatst deze en worden er verschillende pigmenten over elkaar heen gedrukt dan ontstaan er verschillende kleuren. De drukwerkkleuren worden opgebouwd uit de secundaire kleuren Cyan (blauw + groen), Magenta (blauw + rood) en Yellow (rood + groen). Het is echter niet mogelijk om zwart te krijgen door vermenging van deze kleuren, vandaar dat er een vierde kleur Zwart aan wordt toegevoegd. Deze wordt Key genoemd om de verwarring met blauw te voorkomen (CMYK) (Krause).


Kleuren binnen marketing


Wanneer mensen een product kopen, kijken zij vaak naar de kleur van het product. Zelf zoeken we ook de mooiste groente en fruit uit als we in de supermarkt onze boodschappen doen, toch? Maar liefst 84,7 % van de mensen vindt de kleur de voornaamste reden om een bepaald product te kopen. Wanneer mensen een product kopen, kijkt 93% naar de visuele uitstraling, 6 % kijkt naar de structuur en 1 % laat zijn keuze afhangen van de smaak of geur van het product. 80% van de consumenten denkt bovendien dat de kleur de merkherkenning verhoogt.

  • Uit onderzoek blijkt dat mensen binnen 90 seconden na het bekijken van een product, een onbewust oordeel hebben gevormd over het product. Dit oordeel is tussen de 62% en de 90% gebaseerd op kleur.


4 Unieke Mesh kleuren

Om je een vooruit te helpen heb ik hier 4 mixen gemaakt binnen een mesh. Zo kun je een klein overzicht krijgen op hoe kleuren in samenhang een bepaald gevoel af kunnen geven.
Een voorbeeld van een minimalistische website gemaakt door Nomads Green.

Zoals je kunt zien kun je alle kanten op wanner het gaat om het kiezen van huisstijl kleuren of kleuren voor jouw marketing uitingen. Dit kan nog eens een creatieve warboel worden, maar daar staan wij klaar voor jou! Loop je vast met jouw keuze proces of wil je meer inzicht in wat er gedaan kan worden met huisstijlen of kleuren? Neem dan een kijkje op onze Branding pagina.

Comments


bottom of page